Jahon sogʻliqni saqlash tashkiloti bilan birgalikda Oʻzbekiston Respublikasining 18-64 yoshdagi aholisi oʻrtasida oʻtkazilgan tadqiqot natijalari shuni koʻrsatdiki, har kuni aholining uchdan ikki qismi (67 foiz) yetarli miqdorda (400 grammdan kam) sabzavot va mevalar isteʼmol qiladi.
Aholining yarmi ogʻir vaznli, 20 foizi semiz; 46 foizining qonida xolesterin miqdori oshgan; aholining oʻrtacha tuz isteʼmoli kuniga 14,9 grammni tashkil etadi.
Bu Jahon sogʻliqni saqlash tashkiloti tomonidan tavsiya etilgan miqdordan 3 baravar koʻp (kuniga 5 grammdan oshmasligi lozim) deganidir.
So’kinish stressga olib keladi
Rossiyalik neyrofiziolog olimlarning fikriga koʻra, soʻkinish asablarni izdan chiqarib, organizmda koʻplab kasalliklarni keltirib chiqaradi. Markaziy asab tizimi soʻkinishni agressiya deb qabul qilib, tanani stress holatiga...